tv4play logo

Sverigequizen

Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg utmanar svenska folket i allmänbildning. De besöker flera platser i Sverige och på varje plats, som kan vara en stad eller ett landskap, besöker de sevärdheter och personer som leder till ett antal frågor.

Rättigheter: Kan endast ses i Sverige

Säsong 2016 - 6 avsnitt

Sverigequizen del 1

Ingvar och Björn besöker Göteborg och tar en tur med paddan och får sällskap av Hans Josefsson som bjuder på sång. Efter båtturen blir det bilbanerace. På hotell Eggers äter de ärtsoppa och vikarierar som hotellstädare. De träffar en trollkarl som lär Björn att göra ballongdjur.

Tillgängligt: 30+ dagar till

Sverigequizen del 2

Ingvar och Björn är i Malmö där de besöker en skatepark, hotell Kramer och Malmöoperans kostymförråd. De får banka wienerschnitzel, lära sig att förgylla tavelramar och spritsa spettekaka.

Tillgängligt: 30+ dagar till

Sverigequizen del 3

Björn och Ingvar besöker arabhästen Melineks grav i Karlskoga och provar på bågskytte sedan beger de sig till Grythyttan. Här besöker de skifferbrottet och Lindesbergs idrottscollege. På Grythyttans Gästgivaregård får Björn lära sig att sabrera sedan får herrarna tävla i att filéa lammsadel.

Tillgängligt: 30+ dagar till

Sverigequizen del 4

Ingvar och Björn besöker Helsingborg. De planterar blommor i Sofieros slottspark och hamnar mitt i repetitionerna på en utomhusteater med Marika Lagercrantz. Duon provar på olika kaffebryggningstekniker och ger sig ut skogarna där de stöter på vikingar i full strid.

Tillgängligt: 30+ dagar till

Sverigequizen del 5

Ingvar och Björn besöker Sundsvall och går på takvandring. De träffar gatumusikanter som spelar instrumentet lotustrumma och flyger modellflygplan. Björn lär sig dansa Salty dog med dansarna i Skönborgs folkdanslag. De tillagar och äter det mytomspunna djuret skvader.

Tillgängligt: 30+ dagar till

Sverigequizen del 6

Säsongsavslutning. Ingvar och Björn besöker Åre där de börjar med att ta bergbanan till Åreskutans topp. Sedan flyger de helikopter och får lära sig att göra alkoholfri äggtoddy. De spelar curling mot ett flicklag och Björn försöker lära en kines att åka skidor.

Tillgängligt: 30+ dagar till